4 najsłynniejsze kanapki świata

Nowy Sącz, 16 listopada 2018 r.

Kanapka niejedno ma imię! Ten klasyk wśród śniadań w każdym państwie ma swoją wariację. Wariantów jest tak wiele, jak wielki i różnorodny jest świat. Jedni jedzą je na słodko, drudzy na gorąco, a jeszcze inni z mięsem. Wypróbuj przepisy na 4 najsłynniejsze kanapki z różnych zakątków świata, które z łatwością przyrządzisz w domu.

Jej wysokość kanapka
Kanapki to najbardziej znane międzynarodowe jedzenie, jakie można sobie wyobrazić. Ta forma przekąski to ulubiony specjał ludzi na całym świecie. W jakiej formie lubią je jeść mieszkańcy innych narodowości? Może nas to mocno zdziwić! We Francji króluje Pan Croque Monsieur. W jego podstawowej wersji znajdziemy szynkę, ser i parmezan. Mieszkańcy Kuby uraczą nas kanapką o nazwie Cuba. Jest ona prostą kombinacją mięsa i ogórków, która załagodzi głód na długo. Włosi z przyjemnością zaserwują nam popisowe panini, które tuż obok pizzy i pasty, staje się coraz popularniejszym włoskim przysmakiem w Polsce. W Stanach Zjednoczonych zaś rozsmakujemy się w Muffulecie, która jest prawdziwą gwiazdą wśród przekąsek w Nowym Orleanie. Ciekawy jak smakują? Sprawdź, jak przygotować je w swojej kuchni.

Croque Monsieur, czyli chrupiący pan z Francji
Składniki:
• 4 kromki chleb tostowego
• 4 plastry sera
• 8 plastrów szynki z indyka marki Konspol
• 2 łyżki musztardy Dijon
• 100 g startego parmezanu
Składniki na sos:
• 100 ml mleka
• 50 g masła
• 1 łyżka mąki
• sól i pieprz do smaku
Sos:
Rozpuszczamy w rondelku masło i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przesianą mąkę i intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko, sól oraz pieprz. Gotujemy przez 10 minut energicznie mieszając.
Przygotowanie:
Cztery kromki chleba smarujemy musztardą, kładziemy ser, szynkę z indyka marki Konspol i polewamy odrobiną sosu. Nakładamy kromkę chleba i również polewamy sosem, a następnie przykrywamy i posypujemy startym parmezanem. Kanapki wstawiamy go nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 8 minut.

Cuban – wypełniona po brzegi kanapka z Kuby
Składniki:
• 2 kawałki płaskiego pieczywa np. ciabatty
• 4 łyżki musztardy
• 5 plastrów żółtego sera
• 150 g ogórków konserwowych
• 4 plastry Szynki wędzonej wieprzowej Znakomita marki Konspol
• 150 g pieczonej wieprzowiny
Przygotowanie:
Chleb przekrajamy wzdłuż i obie części smarujemy musztardą. Na dolnej części układamy pokrojone w plasterki ogórki, gotową wieprzowinę, szynkę wędzoną wieprzową Znakomita marki Konspol i plasterki sera. Całą kanapkę wkładamy do opiekacza na 2 minuty.

Panini – włoska symfonia smaków
Składniki:
• 2 kawałki chleba panini
• sałata lodowa
• 4 plasterki szynki z indyka marki Konspol
• 4 plasterki żółtego sera
• 1 pomidor
• 50 g suszonych pomidorów
• garść suszonej bazylii
• 100 g czarnych oliwek
Przygotowanie:
Oliwę wlewamy do miski, dodajemy suszone pomidory, bazylię i miksujemy do momentu powstania gęstej pasty. Chleb przekrajamy wzdłuż na pół. Obie części smarujemy powstałą pastą. Pomidora, oliwki kroimy w plasterki. Na kromki kładziemy listki sałaty, plastry sera, Szynki z indyka marki Konspol, pomidora oraz oliwki i przykrywamy drugą kromką. Przygotowane panini wkładamy do opiekacza i trzymamy tam, dopóki ser nie stopnieje.

Muffuletta – dostojność z Nowego Orleanu
Składniki:
• 1 średni okrągły chleb
• 1 czerwona cebula
• 1 opakowanie szynki z indyka marki Konspol
• 1 pomidor
• 1 opakowanie rukoli
• 1 papryka
• 4 plasterki żółtego sera
• 100 g kaparów
• 2 ogórki konserwowe
• 1 opakowanie szynki podhalańskiej Konspol Natura
• 100 g zielonych oliwek
• 50 g masła czosnkowego
Przygotowanie:
Na wysokości ¾ chleba odcinamy górę bochenka i wycinamy jego środek. Dół smarujemy masłem i układamy pokrojone w kostki ogórki i suszone pomidory. Na to układamy rukolę, a na niej połowę opakowania szynki z indyka marki Konspol i ser żółty. Układamy warstwę Szynki podhalańskiej marki Konspol i pozostałą cześć szynki z indyka. Posypujemy pokrojoną w kostki papryką, pomidorami, oliwkami i kaparami. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i przykrywamy górą częścią chlebka. Całość tniemy na ćwiartki.

Top