Co maj? ze sob? wsp??lnego Grecja, Chorwacja, Hiszpania i Turcja?

Informacja prasowa
Warszawa, 28 wrze??nia 2020 r.

Co maj? ze sob? wsp??lnego Grecja, Chorwacja, Hiszpania i Turcja?

Grecja, Chorwacja, Hiszpania i Turcja nale??? do najpopularniejszych kierunk??w podr????y Polak??w. To kraje kojarz?ce si? nie tylko ze s??o??cem i wakacyjnym wypoczynkiem, ale te?? z wy??mienit? kuchni?. Cho? oddalone od siebie kilometrami, ???czy je ze sob? jedno ?? zami??owanie do ziemniak??w. By zasmakowa? tamtejszych smako??yk??w z ??patates??, nie trzeba od razu wyje??d??a? z kraju – mo??na odtworzy? je w domowym zaciszu. Oto kilka przepis??w inspirowanych ich narodow? kuchni?, zaproponowanych przez uznanych szef??w kuchni ?? Marcina Budynka i Andrzeja Polana, w ramach kampanii ??Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz?.

GRECJA
MUSAKAS Z BAK?A??ANA I ZIEMNIACZANYM BESZAMELEM, A U NAS
GNIECIONE ZIEMNIAKI Z GULASZEM I OSCYPKIEM (przepis Andrzeja Polana)
Grecja to kraj przepe??niony ??wie??ymi zio??ami, kt??re rosn? wsz?dzie – w ogr??dku, w doniczce, na parapecie, w przydro??nym rowie i na polach. Dlatego te?? tradycyjna kuchnia jest niezwykle pachn?ca i aromatyczna. Przyk??adem dania greckiego powi?zanego z kuchni? polsk? jest ??musakas?? z bak??a??ana i ziemniaczanym beszamelem.

Sk??adniki na ??musakas?? na 4 osoby:

1 kg ziemniak??w
300 ml mleka
50 g m?ki
50 g mas??a
ga??ka muszkato??owa
s??l i pieprz do smaku

Spos??b przygotowania ziemniak??w: gotujemy je w wodzie z dodatkiem soli, nast?pnie odcedzamy, odparowujemy trzymaj?c je jeszcze kilka chwil na kuchence. Jeszcze ciep??e przeciskamy przez prask? do ziemniak??w. Mleko gotujemy, w rondlu rozpuszczamy mas??o, dodajemy m?k?, chwil? sma??ymy. Troch? to przypomina zasma??k?, ale to zamierzony efekt. Zalewamy wrz?cym mlekiem, wszystko mieszamy do momentu powstania g?stego sosu i ???czymy z przeci??ni?tymi ziemniakami. Ca??o??? mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku.

Sk??adniki na gulasz:
1,5 kg mi?sa z szynki wieprzowej
1 kg cebuli
3-4 papryki kolorowe
kminek mielony
s??l, pieprz, papryka w?dzona, papryka ostra,
??wie??e oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek
olej rzepakowy

Spos??b przygotowania: na oleju przesma??amy mi?so pokrojone w kostk?, zdejmujemy z patelni i nast?pnie podsma??amy pokrojone cebul? i papryki. Wszystko wk??adamy do rondla, zalewamy niedu??? ilo??ci? wody i dusimy do mi?kko??ci. Dno patelni, na kt??rej sma??yli??my mi?so i warzywa, mo??na podla? wod?, zagotowa? i dla lepszego aromatu potrawy doda? do garnka. Doprawiamy sol?, pieprzem oraz spor? ilo??ci? kminku mielonego. Kminek doskonale pasuje do naszego dania i pozytywnie dzia??a na trawienie. Kiedy tylko gulasz b?dzie na p???? mi?kki, przek??adamy go do naczynia do zapiekania, posypujemy du??? ilo??ci? startego oscypka. Na wierzch wyk??adamy ziemniaki wcze??niej przez nas przygotowane. Ponownie posypujemy startym oscypkiem. Skrapiamy olejem i wstawiamy do zapieczenia w temperaturze 200 stopni C na ok. 25 minut. Pieczemy do czasu, a?? wszystko ??adnie si? zarumieni, a gulasz powoli zacznie kipie? spod ??ko??derki??.

CHORWACJA
CHORWACKA O??MIORNICA PIECZONA Z ZIEMIANKAMI I CHLEBEM ( przepis Marcina Budynka)
To popularne danie w Chorwacji, szczeg??lnie w Dalmacji, kt??rego jednym z g????wnych sk??adnik??w jest o??miornica. Mi?so o??miornicy mo??na zast?pi? r??wnie?? jagni?cin? lub ciel?cin?. Kolejnym wa??nym elementem potrawy s? ziemniaki oraz cebula, papryka czy marchewka. Sk??adniki polewa si? du??? ilo??ci? oliwy oraz doprawia bia??ym winem, czosnkiem i rozmarynem. Do przygotowania dania oryginalnie wykorzystuje si? umieszczane w piecu (w ??arze) specjalne naczynie o nazwie peka.

Sk??adniki na 4 osoby:
1 o??miornica, najlepiej mro??ona
2 listki laurowe
4 szt. ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu czarnego

600 g obranych ziemniak??w
400 g bagietki lub pszennego pieczywa
1 cebula
3 z?bki czosnku
300 g pomidork??w koktajlowych
80 ml wytrawnego wina bia??ego
2 ga???zki rozmarynu
4 ga???zki tymianku
100 ml oliwy ekstra virgin

Spos??b wykonania: mro??on? o??miornic? wk??adamy do garnka, dok??adamy li??? laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 min. W mi?dzyczasie ziemniaki kroimy w ??semki, cebul? w pi??rka i uk??adamy je na przemian w ??aroodpornym naczyniu. Wystudzon? o??miornic? dzielimy na kawa??ki i uk??adamy na ziemniakach, dodaj?c ca??e pomidorki koktajlowe i poszarpane pieczywo pszenne. Dolewamy wino i po??ow? oliwy zmiksowanej z czosnkiem. Posypujemy ??wie??ymi zio??ami i pieczemy pod przykryciem 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok. 20 minut, przed podaniem danie polewamy pozosta??? cz???ci? oliwy.

HISZPANIA
PATATOS MOCHO PAPRYKOWE, A U NAS ZIEMNIAKI Z GARA (przepis Andrzeja Polana)
Patrz?c na dania kuchni hiszpa??skiej, mo??na zauwa??y?, ??e podobnie jak Polacy, Hiszpanie tak??e cz?sto serwuj? ziemniaki, podaj?c do nich charakterystyczne dwa sosy – zielony i czerwony. W tym wydaniu ziemniaki serwujemy z kie??bas?, boczkiem i warzywami.

Sk??adniki na 4 osoby:
1,5 kg ziemniak??w
1 p?to kie??basy dobrej, w?dzonej
150 g boczku w?dzonego surowego
p???? kurczaka
2 marchewki
1 burak
1 pietruszka
3 szt. cebuli
1 por
natka pietruszki, lubczyk, koper
5-6 li??ci kapusty
s??l, pieprz, ziele angielskie, li??? laurowy
smalec

Spos??b przygotowania: zaczynamy od pokrojenia g????wnego bohatera, czyli ziemniaka w plastry o grubo??ci oko??o 0,5 cm. Obsypujemy je odwa??nie sol? i pieprzem oraz dodajemy ziele angielskie i li??? laurowy, najlepiej zmielone w m??ynku do kawy. Marchewki, pietruszk?, buraka i cebul?, poza kapust?, kroimy w plastry lub na cz?stki. Kie??bas? proponuj? pokroi? w plasterki, a boczek w kostk?. Garnek rodzinny, zapewne taki macie, smarujemy smalcem na dnie, nie ??a??uj?c go, wyk??adamy na dnie li??cie kapusty, a na nie pierwsz? solidn? porcj? ziemniak??w. Na to k??adziemy w?dzonk?, kie??bas?, boczek i warzywa. Znowu uk??adamy warstwami ziemniaki, w?dzonk?, a?? do wyczerpania sk??adnik??w i do momentu, a?? zostanie porcja ziemniak??w, kt??r? wyk??adamy. Na wierzch k??adziemy p???? kurczaka wcze??niej sprawionego sol? i pieprzem, a tak??e smalec w ilo??ci podobnej do tej, co na dnie, na to li??cie kapusty i garnek rodzinny przykrywamy pokrywk?. Je??eli tylko b?dzie pogoda, proponuj? ustawi? go na ogniu dogaszaj?cego si? ogniska, a je??eli nie mamy takiej mo??liwo??ci, wstawmy potraw? do kuchennego piekarnika. Pieczemy oko??o 1,5 godziny w temp. 180 C. Po wyj?ciu gotowej potrawy proponuj? wszystko przemiesza? i od razu podawa?, koniecznie ze zsiad??ym mlekiem. Uczta rodzinna wybitna!

TURCJA
KUMPIR-PIECZONY ZIEMNIAK Z SEREM, PIKANTN? KIE?BAS? I SA?ATK? WARZYWN?
(przepis Marcina Budynka)
Kumpir to danie sk??adaj?ce si? z pieczonego ziemniaka wype??nionego warzywami, mi?sem baranim lub jagni?cym, serem owczym i mas??em. Ca??o??? przypomina hamburgera. Z ser??w do dania najcz???ciej wybiera si? mozzarell?, a z warzyw papryk?, groszek i kukurydz? konserwow?, a tak??e czerwon? kapust?, kapary, oliwki, kapust? peki??sk? oraz cebul?. Potrawa cz?sto serwowana jest z plasterkami kie??basy zamiast mi?sa oraz z pieczarkami, marynowanymi og??rkami i marchewk?, a nawet sa??atk? rybn?. Kumpir podawany jest tak??e w wersji wegetaria??skiej, a nawet wega??skiej z mas??em i serem bez laktozy. Potrawa wywodzi si? z by??ej Jugos??awii, ale tak bardzo zadomowi??a si? w Turcji, ??e postrzegana jest jako danie pochodzenia tureckiego i jednocze??nie przysmak kuchni ulicznej.

Sk??adniki na 4 osoby:
4 bardzo du??e ziemniaki do pieczenia
200 g kie??basy pikantnej typu chorizzo
80 g mas??a
300 g sera ementaler lub mozzarelli w bloku
100 g zielonego groszku konserwowego
100 g kukurydzy konserwowej
200 g czerwonej cebuli
100 g papryki czerwonej
1/2 p?czku natki pietruszki
s??l i pieprz do smaku
1/2 ??y??eczki sumaka

1 g????wka czosnku
200 g majonezu

Spos??b wykonania: ziemniaki dok??adnie myjemy i gotujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Nast?pnie wk??adamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 40-50 minut, a?? b?d? mi?kkie. Po upieczeniu ziemniaki nacinamy staraj?c si? ich nie przeci??. Widelcem ubijamy mi???sz w ka??dym ziemniaku, dodaj?c ??y??k? mas??a i ser. Doprawiamy sol?; gdy mi???sz w ziemniaku osi?gnie konsystencj? kremowego puree uk??adamy na nim sa??atk? i podajemy z sosem czosnkowym.

Sa??atka: kie??bas? kroimy w plasterki i sma??ymy ok. 3 minuty, a nast?pnie zdejmujemy j? z patelni. Na powsta??ym t??uszczu sma??ymy cebul? i papryk? pokrojone w kostk?, warzywa sma??ymy ok. 3 minuty, a nast?pnie przek??adamy do miski, dodajemy kukurydz?, groszek, sma??on? kie??bas?; wszystko doprawiamy sol?, pieprzem i sumakiem.

Sos czosnkowy: czosnek pieczemy w ca??o??ci w temp. 200 stopni C oko??o 50 minut. Po upieczeniu obieramy z ??upinek i miksujemy z majonezem.

Og??lnopolska kampania informacyjno-edukacyjna ??Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz? sfinansowana jest ze ??rodk??w Funduszu Promocji Owoc??w i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Bran??owych Zwi?zk??w Producent??w Rolnych.

Wi?cej informacji o kampanii znajduje si? na:
stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl
profilu na Facebooku: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

Authors
Top